FRIDA FAHRMAN
Frida Fahrman har ett stort inrednings– och designintresse och har nyligen flyttat till hus tillsammans med sin man och sina två små barn. I sin blogg bjuder hon på allt från inredningstips och spännande renoveringsprojekt till inspirerande outfits, härliga resor och familjemys.
Annons

Så lagar du en rottingstol – här kommer min guide hur du gör det själv i steg för steg

Har du någonsin funderat på att klä om eller laga din trasiga rottningstol hemma? Det har jag. Här kommer därför min DYI guide till hur du på egen hand kan klä om din stol med rotting själv i steg för steg.

Så här såg stolen ut från början med det stora trasiga hålet.

Ta bort bort all gammal rotting, lim, kanter mm. Ju bättre grundjobb, desto snyggare resultat. Försök få bort så mycket det går i springan. Fukta rotting & lister om det behövs, då kan det vara lättare att få bort.

 

Annons

Jag drog bort det mesta med den här. Den är smal men runda kanter. Man måste vara både noggrann och försiktig så att man inte gör märken i stolen.

Uppdaterat: Allt måste bort! Använd gärna tex. en skruvmejsel eller tången där du använder något som hävstång för att trycka upp listen. Det är enklare att hålla den intakt än att den går sönder i små bitar.

OBS  – blöttlägg rottingen först, ca 30 minuter, så den är genomfuktig och formbar.

Det går inte alls annars. Måtta ut rätt mängd rotting från rullen. Se till så att rutorna ligger åt rätt håll! Därefter ska rottingen petas ner i springan runtom hela. Det är ett riktigt pill-jobb, tålamod och starka nypor krävs. Den satt fast av sig själv, men jag tog ändå hjälp av kinapinnar. Det var även med en pinne som jag petade ner rottingen, bra då pinnarna inte har vassa kanter som inte förstör varken stol eller rotting. Funkade fint!

 

Annons

Uppdaterat:

Blötlägg rottingen länge, ju längre desto bättre då den annars torkar fort.

Annons

Det går bra att klippa rottingen runt om men lämna ca 5 cm runt om hela. Då blir det lättare att jobba.

Jag trycker ner den med hjälp av en rund smal kniv utan vassa kanter (barnkniv). Smal men inte vass. Pinnarna behövs faktiskt inte om man tycker ner den ordentligt i botten. Gå flera varv runt så den sitter längst ner i springan runt om hela.

Sen ska listen i! Se till att den oxå är blötlaggd & på så vis formbar!

Jag limmade med ett trälimm runt om hela, i hela skåran innan jag satte dit listen.

 

Uppdaterat: Lägg trälim i skåran runt om hela. se till att det rinner ner i botten. Därefter när den torkat lite klippte jag bort ytterkanten. Det blev sååå mkt finare att göra det nu innan man sätter dit listen, än efteråt. Jag använde en sax för att klippa runt hela, då det är svårare att skära när rottingen är fuktig. Peta ner rottingen i botten så att inget sticker upp över den yttersta kanten.

Annons

Listen är som en rund formbar pinne, den ska alltså ner i hela den smala lilla skåran. Det här är rätt tungt, man behöver kraft för att trycka ner den. Mina fingrar klarade det inte. Kanske en kil/klubba oxå hade funkat. men det måste vara något mjukt mot listen så att den inte får märken. Jag använde, lite med pappas extra händer som hjälp, dessa tvingar som jag tryckte ner listen med allt eftersom runtom hela stolen så att listen satt!

 

Uppdaterat:

Listen heter peddigrotting. Finns i flera mått. Välj 0,4 eller 0,5. Den behöver inte blötläggas! Det är nästan enklare om den inte har svällt, den är formbar ändå. Den här gången limmade jag återigen i skåran en gång & därefter tryckte i listen med tvingar. Jag tvingade runt om hela, varje cm i steg för steg så att listen trycks ner helt skåran.

Glöm inte att torka av överflödigt lim med en fuktig trasa om det kommit på stolen eller rottingen!

 

Annons

Jag lät lim, stol och material torka under press över en natt. Därefter skär man bort den överflödiga rottingen runt om kanterna.

Uppdaterat: Har man tryckt i hela listen ordentligt med tvinnarna så sitter det som berget! Och behöver inte ligga i press över natten. Då är stolen klar direkt!” Men bra om den får torka något dygn innan man sitter på den.

Jag skar för hand med en rakbladskniv, noggrant runt om hela kanten samt torkade bort ev. lim, små rester osv.

Uppdaterat: Det är enklare att klippa bort rottingen innan man sätter dit kanten.

Annons

Jag satte mig & den höll! Nu ser den som ny ut hemma vid köksbordet!

 

 

Efter 5 år hade rottingen på vår första Thonet-stol gjort sitt. Många mjuka middagsrumpor men oxå ett och annat hoppande barn skulle jag gissa. Den stod med ett stort hål ett bra tag, igen som orkade ta tag i att lämna in den för lagning – då får man ta tag i det med egna händer!

Jag är ju både händig & pyssligt så ett sånt här projekt passar perfekt. Jag köpte in material från Slöjddetaljer. Men finns att köpa på pysselbutiker, välsorterad byggaffär mm. 1 m rotting, 1 bunt med peddigrotting ( det som blir listen runt om – 5 mm, men 4 mm hade nog oxå funkat ev lättare) och trälim. Ca 600 kr, som kommer räcka till fler stolar i framtiden.

Såklart krävs det både lite fingerfärdighet och tålamod. Det var helt ärligt inte lika lätt som jag trott, efter att ha kollat på en del andra guider, klipp osv. Ganska tungt för händer & fingrar, men det gick! Envis är nog oxå en bra egenskap hehe. Men räkna med att 1 stol tar ca 2h.

Annons

Jag är iaf supernöjd med resultatet, jag kommer nog ge mig på nästa stol, med något flinkare & mer erfaret handlag när nästa stol ev ryker.

 

Ställ gärna frågor om ni har några, så ska jag hjälpa er? Gillar ni förresten sånna här DYI -guider då och då?

 


 

24 kommentarer till “Så lagar du en rottingstol – här kommer min guide hur du gör det själv i steg för steg”

 1. Eva Westerberg skriver: 18 mars 2019 kl 19:11

  Jättekul att du visade hur du gjorde.Tack för tips


  1. Frida Fahrman skriver: 18 mars 2019 kl 21:22

   tack va kul att höra! Då kan det bli mer sånt här.


 2. Amanda skriver: 18 mars 2019 kl 21:24

  Jättefint!! Känner du att det matchar rottingen på övriga stolarna? Sen har precis köpt liknande stolar och blev nervös att jag gjort fel val att köpa så ändå dyra men ömtåliga stolar ?


  1. Frida Fahrman skriver: 19 mars 2019 kl 08:52

   Jag skulle först säga att det faktiskt inte är superömtåliga. De tål mycket & även mat å kladd. Däremot ska man kanske inte ha barn som står och hoppar på dem i 5 år hehe. Absolut matchar de! Det är samma rottingfärg som de har från början, däremot kanske det tar 2-3 månader innan de får exakt samma färg & patina, men det är inget man tänker på.


 3. Maria skriver: 20 mars 2019 kl 14:06

  Perfekt, jättebra tips! Tack!??


 4. Victoria skriver: 23 mars 2019 kl 09:08

  Hur kan man göra om sitsen inte är rund utan smalare baktill och bredare framtill och fyrkantig?


  1. Frida Fahrman skriver: 25 mars 2019 kl 20:35

   Borde fungera med exakt samma princip, eftersom du själv klipper ut formatet.


 5. Lisa skriver: 20 april 2019 kl 18:07

  Hej! Jag skulle vilja göra liknande med ett par stolar jag har. Men skulle gärna vilja att rottingen är mörkare i nyans. Vet du om man kan olja rottingen för att den ska se mer ”vintage” ut?


  1. Frida Fahrman skriver: 22 april 2019 kl 19:17

   Det kan man säkert, men de mörknar fort. På 1 månad är mina redan ett par steg mörkare. Sen finns det ju mörkare rotting att köpa. Sen kan du säkert färga in den oxå i den nyans du vill ha.


 6. Susanna skriver: 8 juni 2019 kl 11:08

  Hej! Ska ge mig på 8 st stolar strax. Dock inte Thonetstolar men andra stolar som liknar. Jag undrar hur djup o bred skåran är där rottingen trycktes ner. Då mina stolar behöver fräsas ur ett spår då det saknas i dagsläget


  1. Frida Fahrman skriver: 9 juni 2019 kl 20:29

   Härligt! ah ok, min är rätt djup, kanske 5-6 mm skulle jag gissa.


 7. Krister Larsson skriver: 6 september 2020 kl 16:40

  Tack för dina tips. Du skriver ”Uppdaterat: Det är enklare att klippa bort rottingen innan man sätter dit kanten.” Vad menar du? Föreslår du att man ska mäta exakt ytan som behövs och sedan trycka ner i springan? Som jag tolkade dina bilder så tryckete du ner rotting i springan och sedan skar av med bladkniv. Blir det inte lite rotting som sticker upp?


  1. Frida Fahrman skriver: 6 september 2020 kl 18:48

   Tack! Exakt så. Jag har testat båda varianterna. Jag finner det lättare att man måttar och klipper av innan man sätter i kanten. Dvs ca 0,5 cm kvar som man sen kan pilla ner. Då det även är lättare att klippa med en sax i rottingen än att skära med en kniv. Och gör man det efteråt och skär bort, så kan det just bli lite som sticker upp och man får pilla mer så det blir lite svårare tycker jag.


 8. Per Karlsson skriver: 17 november 2020 kl 19:21

  Bra instruktion om rottingrenovering.
  En liten detalj: Verktyget heter TVING, inte tvinn.


 9. Jennifer skriver: 28 november 2020 kl 20:21

  Hej! Jag håller på lagar en gammal släktvagga i rotting och skulle behöva få tag på peddingrotting som är 5 mm bred. Jag har letat överallt på nätet och kom in här till slut, kommer du ihåg var du fick tag på din peddingrotting? Tack för förhand!
  PS, vad fina stolarna blev! Kul att få tips om hur enkelt man kan fixa upp fina gamla saker. 😊


  1. Frida Fahrman skriver: 29 november 2020 kl 20:47
 10. Amanda skriver: 25 februari 2021 kl 23:10

  Hej! Hur fick du bort den gamla peddingrottingen? Den sitter stenhårt på mina stolar, osäker på hur man ska gå till väga för att ta loss den utan att skada stolen!


  1. Frida Fahrman skriver: 26 februari 2021 kl 09:29

   Jag förstår precis hur du menar. Den sitter väldigt hårt på vissa ställen, speciellt i springan där det finns limm kvar.
   Jag började med att klippa med en vanlig sax, klipp bort så mycket du bara kan. Sen börjar pill-jobbet. Jag använde en tång & saxen, där jag fick dra & klippa, skrapa bort. Men viktigt är att få bort precis allt. Det kan underlätta om du fuktar & blötlägger även den rotting som ska bort & gammalt lim. Då kanske det mjuknar lite & blir lättare.

   lycka tilL!


 11. Therese skriver: 7 mars 2021 kl 12:55

  Hej!

  Är rottingen också från Slöjddetaljer?😊


  1. Frida Fahrman skriver: 8 mars 2021 kl 10:58

   Ja om jag inte minns fel så beställde jag den därifrån oxå.


 12. Martin Karpenfalk skriver: 26 mars 2021 kl 18:26

  Hej,
  Jag har rengjort en Thonet stol och funderar på om det inte är en rottingarna runt kanten.
  Hur kom du fram till att det var en rottinglist?
  För mig var allt i små bitar och omöjligt att identifiera vad som är rottingväv, list eller lim.


  1. Frida Fahrman skriver: 29 mars 2021 kl 09:44

   Hej, jag förstår inte exakt vad du menar. Men tänker du på själva ”listen” som ligger i skåran och fäster rottingen? Det är en sorts bambu, som heter peddigrotting. Jag har tagit reda på vad & vilka material som det ska vara till en originalstol, utöver det man ser på en gammal såklart.


 13. Angelica skriver: 30 mars 2021 kl 11:26

  Hej! Tack för schysst info! Du klädde om en stol, min fråga är hur mycket rotting behövde du då? Tänker, räcker 1m till två stolar? Ska klä om likadana som dem du har, men svårt att beräkna tycker jag. Ska nämligen klä om 4 stycken, mest så jag beställer rätt längd direkt.


  1. Frida Fahrman skriver: 30 mars 2021 kl 11:29

   Va bra! jag skulle säga att du får räkna med 1 m/stol. Då rottingen kommer på rulle. Du får en del spill, eftersom stolen är rund & rullen kommer på längden.


Dela på:
Laddar