Det är hög tid att göra årets flädersaft NU! Blomklasarna står i full blom, doftar ljuvligt över hela tomten och det gäller att plocka dem de närmsta dagarna, precis när de slagit ut och innan de blommat över. Därför tänkte jag att jag skulle åter-publicera det här inlägget som jag gjorde förra året. Hur man enkelt och gott gör min favoritsaft - nämligen flädersaft! Barnen får givetvis vara med och plocka. Låt dem hjälpa till & smaka! Samla de största & finaste klasarna med blommor på. Ta fram alla ingredienser, det behövs inte så mycket som man tror. Jag tycker det är fint att göra saften i en stor glasburk så att man ser den. Varva alla lager & genom glaset kan man se hur gott det ska bli. Just den här dagen stod vi ute i regnet och gjorde saft. När man häller på den varma lagen sprider sig en magisk doft! I veckan var det dags att sätta årets flädersaft! Det var verkligen i sista sekund på blommorna kan jag meddela. Men vi väntade in i det sista, en kväll när regnet lagt sig. Barnen älskar det, både att hjälpa till men oxå att dricka den egna saften sen som är familjens favorit! En enkel och god saft som går snabbt att göra och använda till mycket. Vi har flera träd på tomten, de självsår lätt & självsådda skott gräver jag sen upp och planterar på mer lämpliga ställen där jag vill ha dem, dessutom växer de fort! Så i år kunde vi skörda från flera träd & buskar. Nästa år hoppas jag få ihop tillräcklig med klasar på mina två plantor av "Black Lace" så att vi kan få rosa flädersaft! Här har ni ett klassiskt recept, som jag brukar utgå ifrån: 30 - större fläderklasar 2-3 ekologiska citroner 1 1/2 l vatten 1 1/2 l strösocker 1 msk citronsyra Koka upp vattnet och häll i sockret så att det löser sig & blanda ner citronsyran. Se till att det är rykande varmt. Varva klasar av flädern med tunt skivade citroner, jag tycker att det är vackert att ha dem i en större glasburk. Häll på lagen försiktigt, rör om och låt allt svalna. Täck hålet och ställ i kylen. Jag brukar röra runt varje dag & smaka av, så den få en fin len och söt smak som verkligen smakar fläder. Den brukar vara färdig ungefär på den 3:e dagen, inte tidigare. Då silar man av saften och sen brukar jag hälla den i burkar som jag sen fryser in. Då blir den nästan som en sorbet - kall och god direkt när den ska serveras & passar även gott i drinkar & med champagne!