FRIDA FAHRMAN
Frida Fahrman har ett stort inrednings– och designintresse och har nyligen flyttat till hus tillsammans med sin man och sina två små barn. I sin blogg bjuder hon på allt från inredningstips och spännande renoveringsprojekt till inspirerande outfits, härliga resor och familjemys.
Annons
Annonssamarbete med Organowood

Så förverkligade jag mina drömmars uteplats

DETTA INLÄGG INNEHÅLLER REKLAM FÖR ORGANOWOOD

 

Vi drömde länge om hus, letade och fantiserade. En varm, lugn och trygg plats för vår lilla familj. En plats för oss att bo på länge, låta våra barn växa upp på och skapa ett gemensamt hem att trivas på för många år framöver. Så en dag, slog drömmen in, vi blev med hus! Det vita putsade 60-talshuset stod där och blickade ut över vattnet, tilltalade oss på så många vis och kärleken inföll sig vid första ögonkastet.

När drömmen blivit sann, väcktes nya drömmar i oss, hur skulle vi kunna förvalta & förfina denna magiska plats efter våra behov, önskemål & idéer. Trädgården fick vila i nästan ett år, innan vi hade lärt känna den. Då började en långsiktig plan så smått ta vid, hur vi de kommande åren skulle kunna genomföra alla våra drömmar. Att skapa en trädgård, med olika platser för olika tillfällen runt om i trädgården, som ger olika stunder & möjligheter för olika typer av behov året om. 

Därför blev jag så otroligt glad när jag fick frågan av Organowood om att visa upp min dröm, hur vi gått tillväga för att förverkliga den & vilka drömmar och planer som finns för framtiden för att inspirera er nu i vår och hur just deras produkt skulle passa in och fungera hos oss. 

 Organowood är ett svenskt bolag som jobbar med giftfritt virke samt ytbehandling för trä, tex befintliga verandor, fasad, pallkragar eller trall. Men oxå för obehandlat trä, som vi vet inte så hållbart mot väder och vind. För att öka hållbarheten så använder andra träproducenter traditionellt ämnen som är skadliga för naturen. Men Organowood har hittat en teknologi där man använder kisel för att göra virket hållbart, men även gör att ytan får en vacker silvergrå ton. Något som vi försöker uppnå i vår trädgård och därför känns det extra bra att jag nu har hittat ett sätt att kunna göra det, på ett hållbart & giftfritt sätt. 

 

Tänk att det en gång i tiden såg ut så här, innan vi började förverkliga vår dröm om en stor & social uteplats för årets alla tillfällen. En liten yta som inte riktigt harmoniserade med trägårdens övriga vinklar & material.

Vi började ändra, gräva, mäta & planera. För att förlänga uteplatsen, få en större yta som samtidigt återspeglar hur huset & dess arkitektur är uppbyggd. Samtidigt är vi mycket för att bevara, vi vill ha så mycket originaldetaljer & trädgård kvar och dessutom gillar vi att fixa och genomföra så mycket som möjligt på egen hand.

Vi utgick från skisser över hela trädgården, en långsiktig plan på 5 år för att drömma helt fritt! Vi började med den här delen av huset, där vi är mest. Så här såg grundskissen ut.

För framtiden finns även den här, för att förlänga ytan ytterligare. Vi älskar mixen av mjuka och hårda material, där betong & trä möter varandra. Växtlighet & pelare som ramar in, och att alla ytor får som små rum där man kan umgås.

Från början saknade huset helt känslan av trä. Ett för oss så viktigt och naturligt material som tillför så mycket känsla. Vi älskar tanken att bryta av alla raka linjer, sten, betong och puts med något mer levande. Därför kändes det så självklart med just trä när vi skulle förena ihop dessa uteplatser med en gemensam nivå. Bygget satte igång!

Ni som följer mig, vet hur vi har slitit med detta så länge. Vi har byggt, planerat, fixat, gjutit betongkrukor – allt för att förverkliga våra drömmar!

Så kom äntligen våren, förra året, när vår nya trall & uteplats stod klar! En helt platsbyggd nivå, som smälter in men verkligen har tillfört en helt ny yta. Hela vintern drömde jag om att få börja plantera & fixa! Krukorna fylldes med körsbärsträd, alunrot, steppsalvia och sommarljus, växter som växlar av varandra & står sig fint hela året om i olika säsonger.

En ny härlig plats, en trappa att sitta på, en förlängning mellan de befintliga altanerna, en milstolpe mot våra drömmars uteplats.

Men allt såg så väldigt ”nytt” ut. Mitt estetiska öga skavde, av att det fortfarande såg så nybyggt ut till ett gammalt hus. Den där klassiska trallfärgen, som ibland nästan sticker åt grönt eller gult, passar inte riktigt in. Det är den där vackra silvergrå färgen som vi vill åt för att trät ska smälta in och harmonisera med alla andra grå, gröna & vita toner som vi har här hemma. Vi lät det därför stå helt obehandlat, i hopp om att naturen & tiden skulle göra sitt.

Vi lät tiden gå, den nya uteplatsen hittade sin naturliga plats till vårt hem & vårt umgänge. Det blev många härliga grillkvällar här med vänner & familj, lata dagar med en bok under sommaren & långt in på hösten var altanen också en favoritplats med sitt magiska ljus & prunkande växtlighet.

Så kom våren igen, äntligen! Träet på trallen har tagit sig igenom väder & vind över tid. Men jag vill ju åt den där perfekta silvergrå tonen som är så vacker. Just nu skiftar träet, det har olika nyanser & inget skydd. Vi hade redan innan det här samarbetet kikat lite på Organowoods produkter, för att se hur vi skulle kunna behandla våra träytor på ett hållbart, giftfritt och snyggt sätt, för att få en enhetlig grå ton på allt trä.

Därför känns det nu extra kul att göra detta samarbetet, då det verkligen är ett genuint behov hemma hos oss.

Jag vill komma åt den grå nyansen, för att det ska harmonisera med alla andra strukturer & ytor som vi har med skiffer & betong. Samtidigt vill jag behålla den naturliga & levande känslan som trä har.

Organowood har en metod i 3 steg, som är en miljöklassad ytbehandling & underhållsmetod för trä. Tillsammans skapar de ett komplett skydd för allt trä, oavsett om det är nytt eller gammalt trä. Det fungerar på allt typ av virke, som ceder, lärk eller vanligt tryck som vi har. Behandlar man träet får det en hårdare och lenare yta och framförallt den silvergrå nyansen.

Här ser ni hur jag drömmer om att det ska se ut, den silvergrå och mjuka känslan. Men också där allt trä i hela trädgården ser likadant ut, oavsett hur länge det har varit där. Vi håller ju ständigt på med nya projekt, därför är det toppen att få samma skydd & visuella uttryck på allt virke, oavsett när det är gjort.

Som ni kanske vet, så håller vi ju i detta nu på med vårt största utomhusprojekt hittills! Där allt ska stå klart till våren. Även här kommer vi få in trädetaljer, jag ser framför mig hur en sån här spaljé ska skapa både ombonad & insynsskydd vid det nya orangeriet.

Och som ni ser, så tar projekten aldrig slut hemma hos oss. Det är väl ändå det som är det härliga & fina, att få drömma, skapa & förverkliga! Min man är redan gång med nästa altan och vad det ska bli, det återstår att se.

Har ni fler funderingar, ställ gärna era frågor till mig. Annars kan ni läsa mer på Organowoods hemsida, & alla produkter hittar ni i er närmsta Happy Homes butik.

 

Tack Organowood – nu ser jag fram emot att börja behandla vår altan i vår!

5 kommentarer till “Så förverkligade jag mina drömmars uteplats”

 1. Ida Schinkler skriver: 27 april 2021 kl 21:22

  Otroligt fint resultat 👏


  1. Frida Fahrman skriver: 28 april 2021 kl 09:55

   Tack vad roligt att höra.


 2. Lotta skriver: 29 april 2021 kl 11:02

  Testa med gulsåpa på trall.Våra uteplatser har nu en grå fin nyans.Måste vara gul…


 3. Marie skriver: 4 maj 2021 kl 15:06

  Jättefint! Undrar om du kan tipsa om trädgårdsdesigner som hjälpt er med ritningar/idéer ifall ni anlitade någon sådan?


  1. Frida Fahrman skriver: 4 maj 2021 kl 16:11

   Tack! Ja vi använde oss av Bengtson Design – kan varmt rekommendera Eva & Gustav.


Dela på:
Laddar